Föreläsare

Du som är nyfiken på vilka föreläsarna på Dagar om Lagar 2024 är, vad deras bakgrund är och vad de jobbar med hittar alla i nedan lista. Under respektive person hittar du vilken tid deras föreläsning är, men om du istället vill kolla in programmet för Dagar om Lagar 2024 finns det här.

Genvägar:


Almira Osmanovic Thunström

Foto på Almira

6 november 10:45 till 11:30

Almira är doktorand vid Göteborgs universitet där hon forskar inom artificiell intelligens och virtuell verklighet. Hon leder också det Digitala Teamet på Ätstörningscentrum, Drottning Silvias Barnsjukhus. Tidigare har hon arbetat som verksamhetsutvecklare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset med fokus på att utveckla, implementera och säkerhetstesta VR-, AI- och IoT-lösningar för tilläggsbehandling av affektiva sjukdomstillstånd. Almira har även en bakgrund i neurovetenskap från Karolinska Institutet och är utbildad kognitionsvetare.

Almira på Linkedin

Anna Tidstam

6 november 13:45, Anna Tidstam & Matilda Åboge Eriksson

Anna Tidstam är en erfaren AI-expert med över 15 års erfarenhet. Hon har en doktorsexamen inom AI-adoption från Chalmers tekniska högskola och har genomfört ledarskapsprogram inom företagsstrategi och digital transformation vid bl.a. Yale och Quantic. Tidigare ledde Anna digitaliseringen och mjukvaruutvecklingen vid Europas första gigafabrik på Northvolt, där hon levererade battericeller till bilindustrin som BMW och VW-gruppen. 2024 startade hon ett eget AI-bolag med fokus på att utveckla avancerad AI-teknik som hjälper vårdpersonal att förutse förekomsten av bröstcancer vid mammografiundersökning.

Matilda är en interaktionsdesigner som tog sin masterexamen från Chalmers 2024. Hon skrev sin masteruppsats i samarbete med Anna och sin uppsatspartner Clara Enström. Uppsatsen undersökte interaktionen mellan Aileen Healths AI system och bröstradiologer och hade ett fokus på hur AI genererad information bör presenteras för användarna.

Ann-Charlotte Sonnhammer

6 november 08:45 till 09:30

Ann-Charlotte har spelat en viktig roll i utvecklingen av datasystem för hantering av känsliga personuppgifter, särskilt inom storskaliga molekylära experiment1. Hennes arbete vid SciLifeLab Data Centre fokuserar på att säkerställa att dessa system är både säkra och effektiva. Detta innebär att hon arbetar med att implementera avancerade säkerhetsåtgärder för att skydda data från obehörig åtkomst och säkerställa att forskningsdata hanteras enligt strikta säkerhetsprotokoll.

Hon har också varit involverad i projekt som syftar till att förbättra dataskydd och integritet inom forskningsmiljöer, vilket är avgörande för att upprätthålla förtroendet hos både forskare och deltagare i forskningsstudier.

Ann-Charlotte på Linkedin

Anton Svensson

Anton Svensson

7 november 16:30-17:00 

Genom sitt arbete går Anton i bräschen för en ansvarsfull AI-utveckling, där juridik och tekniska standarder möts för att skapa trygghet och tydlighet. 

Anton bjuder in oss till ett lite lättsamt men insiktsfullt samtal kring AI, standarder och dess koppling till hälsodata – ett område som både kan väcka oro och samtidigt öppna nya perspektiv för framtidens vård och teknik. Vi kan förvänta oss att diskussionen ger oss en föraning om de komplexa frågor vi kommer att fördjupa oss i under nästa års Dagar om Lagar. Hans presentation kommer att ge värdefulla insikter och öppna upp för reflektion kring vad vi som samhälle vill – och behöver – uppnå för att AI ska bli en positiv kraft inom vården och andra områden. 

Välkommen till en spännande avslutning som inte bara blickar framåt utan också ger oss tankar kring verktyg för att navigera det som redan är här. 

Anton på Linkedin

Derya Akcan

Derya Akcan

7 november 13:30 – 14:15  

Derya arbetar på E-hälsomyndigheten, en drivande kraft för digitalisering av vård och omsorg. Hon leder projektet SENASH (Sweden National Services for Access to Swedish Health Data), som syftar till att förbättra tillgänglighet till svenska hälsodata för sekundäranvändning genom att öka sökbarheten och underlätta beställningen av data. Derya arbetar för att stärka Sveriges beredskap inför införandet av framtida tjänster för sekundäranvändningen av hälsodata inom ramen för EHDS-förordningen. På ”Dagar om Lagar” kommer hon att dela insikter om SENASH-projektet och diskutera hur nationella projekt som detta kan bidra och underlätta genomförandet av EHDS. 

Fia Ewald

Fia Ewald

6 november 09:30 till 10:15  

En röst på många sätt som ser igenom vad vi andra i en första anblick tycker verkar bra. Att vara kritiskt och vågs stå upp för det som inte kanske kommer att fungera – är väl också ett bevis på integritet. Hennes penna är ibland glödhet och hennes podd är alltid lyssningsvärd. 

Forskningsdata på många vis

6 november 14:15 till 15:15  

Med Elinor Pejryd, Lena Jönsson, Erika Memborn, Ulrika Frithiofsson, Annie Johansson, Ana Silva Caldeira och Henrik Lampén.  

Elinor Pejryd och Annie Johansson arbetar som jurister på Rättskansliet. Lena Jönsson är jurist på Karolinska Universitetssjukhuset med särskild inriktning på sjukhusjuridik och e-hälsa. Erika Memborn är regionsjurist samt regionalt dataskyddsombud vid Västra Götalandsregionen (VGR). Ulrika Frithiofsson ansvarar för verksamheten vid Registercentrum Västra Götaland. Ana Silva Caldeira och Henrik Lampén arbetar på Radiance, en ny forskningsplattform på Karolinska Universitetssjukhuset som ska minska handläggningstider för datauttag för forskare – från månader till veckor.  

Tillsammans ska de på Dagar om Lagar prata om forskningsdata på många vis.  

Hanna Svensson

Hanna Svensson

6 november 11:30 till 12:15 

Hanna Svensson är data scientist och civilingenjör i teknisk fysik, med spetskompetens inom AI och digitalisering på forskningsinstitutet RISE. Med både forsknings- och projektledarerfarenhet brinner hon för att utveckla lösningar där teknisk innovation möter verkliga patientbehov. Som spetspatient och föreläsare inom egenvård och hälsodata har Hanna ett starkt engagemang för patientperspektivet. Idag ska hon berätta om SARDIN – ett initiativ för Systemdemo, Analys, Resurseffektivitet, Datahantering, Integritetsskydd och Nyttiggörande. Genom samverkan mellan olika aktörer syftar SARDIN till att möjliggöra användning av hälsodata för att påskynda forskning, utveckling och innovation. Målet är att främja utvecklingen av nya behandlingsmetoder och produkter som bidrar till en god och jämlik hälsa i hela samhället. 

Ingela Alverfors

Ingela Alverfors

6 november 13:15 till 13:45  

Ingela Alverfors har lett regeringens utredning om ett nytt regelverk för hälsodataregister, med målet att skapa en modern och rättssäker hantering av hälsodata. På årets ”Dagar om Lagar” presenterar hon huvuddragen från betänkandet ”Ett nytt regelverk för hälsodataregister” och lyfter fram hur förslagen kan bidra till förbättrad forskning, utveckling och integritetsskydd. Med sin gedigna bakgrund inom juridik och offentlig förvaltning erbjuder Ingela värdefulla insikter i hur regelverk kan balansera nyttiggörande av hälsodata med individens integritet. 

Jonas Oldgren

Jonas Oldegren

6 november 08:30 till 08:45 

Jonas är huvudsekreterare för klinisk forskning vid Vetenskapsrådet och har lång erfarenhet inom medicinsk vetenskap och kliniska studier. Som överläkare och professor vid Uppsala universitet har han bidragit till utvecklingen av klinisk forskning och arbetat för att stärka kopplingen mellan forskning och sjukvård. Med ett starkt engagemang för att förbättra patientvården genom evidensbaserad medicin, kommer Jonas att dela insikter om hur rättsliga ramar påverkar forskningens möjligheter och utmaningar. Hans anförande öppnar ”Dagar om Lagar” och belyser hur lagstiftning kan stödja, men också ibland hämma, framstegen inom klinisk forskning. 

Jonathan Converse

Jonathan Converse

7 november 16:15 – 17:00  

Jonathan Converse är en erfaren ledare med en stark bakgrund inom strategi, innovation och transformation över flera branscher. Han har särskild expertis i att skapa värde genom att koppla samman strategi, utveckling och operativ verksamhet med hjälp av mjukvaru- och hårdvaruteknik för att bygga upp smarta, datadrivna värdenätverk. 

Med lång erfarenhet av ledarskap i komplexa internationella organisationer är Jonathan skicklig på att skala innovation genom lean- och agila metoder, kombinerat med ett entreprenöriellt driv och ambition att leda framgångsrika förändringsprocesser. 

På Dagar Om Lagar ska Jonathan prata om att skapa data-drivna innovationskluster.  

Jonathan på Linkedin 

Magnus Fogelberg

Magnus Fogelberg

6 november 08:45 till 09:30  

En nestor inom medicinsk informatik och neurolog vid sidan av – oftast fuskande som pensionär, men lyckas inte riktigt lika bra med det uppdraget som med allt annat han skapar nytta med. En stor bidragsgivare till standarder, särskilt i ContSys och internationella läkemedelsstandarder. Magnus inleder Dagar om Lagar med en reflektion kring: ”Säkerhet först – är det säkert?”. 

Magnus på Linkedin 

Magnus Persson

6 november 16:15 till 17:00

Magnus Persson är läkare och utvecklingsdirektör i Region Kalmar. Han är specialist inom interventionsradiologi och har varit styrelseledamot i Svensk förening för radiologi i tre år.  

I sin nuvarande roll som utvecklingsdirektör i Kalmar läns landsting arbetar han med frågor som patientsäkerhet, kontinuerlig förbättring, digital transformation och forskningsutveckling. Magnus drivs av att skapa förändring genom att förenkla och inspirera medarbetare till att nå gemensamma mål på kreativa sätt. Han är även aktiv i den stora satsning på eHälsa som Linnéuniversitetet och Region Kalmar län gör tillsammans. På Dagar Om Lagar ska Magnus prata om samverkan och att tackla komplexa utmaningar tillsammans. 

Magnus på Linkedin

Manolis Nymark

7 november 09:15 till 10:00 

Manolis Nymark är en uppskattad och återkommande gäst på ”Dagar om Lagar”, med lång erfarenhet inom medicinsk juridik, regulatoriska frågor och compliance. Han hjälper företag och organisationer att navigera genom komplexa regelverk inom life science och medicinteknik. På årets konferens kommer Manolis att dela med sig av sina insikter kring aktuella juridiska utmaningar och regelverksförändringar, med särskilt fokus på hur dessa påverkar forskning och vårdgivare i Sverige. 

Manolis på Linkedin 

Michel Silvestri

Michel Silvestri

7 november08:30 till09:15  

Michel Silvestri är en erfaren strateg och förändringsledare inom offentlig sektor, med särskild expertis inom digital transformation och verksamhetsutveckling. Som enhetschef på eHälsomyndigheten arbetar han med att skapa insikter kring European Health Data Space (EHDS) och de möjligheter som denna infrastruktur kan erbjuda i Europa. Michel kommer att inleda dagens konferens och sätta ett särskilt fokus på hur vi i Sverige kan maximera nyttan av EHDS-satsningen, både när det gäller primär och sekundär användning av hälsodata. 

Per Wiklander

7 november 14:30 till 15:15

Per arbetar som IT-arkitekt på Vetenskapsrådet och är involverad i utvecklingen av systemet kring RUT (Register Utiliser Tool), som bland annat innehåller Metadatakatalogen och Metadataverktyget. Dessa verktyg ger en strukturerad överblick över informationen i svenska register och datasamlingar.  

Metadataverktyget möjliggör detaljerade beskrivningar av datakällornas innehåll med hjälp av metadata – data om data – vilket underlättar forskarnas tillgång till och användning av dessa resurser. 

Under Dagar om Lagar kommer Per att hålla en praktisk demonstration av verktygen. Förbered dig gärna genom att läsa igenom bifogade länkar och testa verktygen själv i förväg. 

Petter Wolff

Petter Wolff

6 november 13:45 till 14:15

Problemen att dela hälsodata mellan olika aktörer är välkända. Att komma till rätta med det kräver exempelvis gemensamma standarder. Och för det behövs mer statlig styrning, kommer en ny statlig utredning fram till. Petter Wolff , utredningssekreterare berättar mer om delad Hälsodata- dubbel Nytta på årets Dagar om Lagar.

Rodabe Alvavi

Rodabe Alvavi

7 november 11:30 till 12:15 

Rodabe, expert inom informatik och standardisering på E-hälsomyndigheten, har lång erfarenhet av att utveckla strukturer för hälsodatahantering inom hälso- och sjukvården. Hon arbetar med att samordna standardiseringsinitiativ för att förbättra informationsutbytet inom hälso- och sjukvården. På ”Dagar om Lagar” kommer hon att dela sina insikter om etableringen av en nationell interoperabilitetsfunktion och diskutera hur en förbättrad hantering av hälsodata kan stödja en mer evidensbaserad och jämlik vård, med särskilt fokus på standardisering för både primär- och sekundäranvändning. 

Rodabe på Linkedin

Sebastiaan Meijer

Sebastiaan Meijer

7 november 10:45 till 11:30 

Sebastiaan professor på KTH och en central aktör inom Health Data Sweden, ett nationellt projekt som syftar till att stärka Sveriges arbete med hälsodata och stödja utvecklingen av en sammanhållen europeisk infrastruktur för hälsodata. På ”Dagar om Lagar” kommer Sebastiaan att ge en uppdatering om projektets framsteg och diskutera hur Health Data Sweden relaterar till European Health Data Space (EHDS). Hans presentation kommer att belysa hur Sverige kan dra nytta av EHDS för att främja forskning, innovation och en mer jämlik vård genom säker och effektiv hantering av hälsodata. 

Tina Chavoshi

7 november 15:45 – 16:30  

Tina är jurist på eHälsomyndigheten och specialiserad på dataskydd och juridiska frågor inom hälso- och sjukvårdssektorn. Hon är engagerad i frågor kring hur European Health Data Space (EHDS) kan implementeras på ett rättssäkert sätt i Sverige, med fokus på att skydda individens integritet samtidigt som hälsodata kan användas effektivt för forskning och vårdutveckling. På ”Dagar om Lagar” kommer Tina att dela sina tankar om de juridiska utmaningarna och möjligheterna med EHDS, och hur Sverige kan arbeta för att säkra en trygg och ändamålsenlig användning av hälsodata i linje med europeiska riktlinjer. 

Tina på Linkedin